Národni Galerie

I tisdags var vi på Moderna Museet i Prag.

Jaakko, Pol-Ewen och Lina:



Kristina studerar tavlor:



Jaakko med vänner:











Skid-VM i Liberec

Johan, en svensk som vi lärt känna här i Prag ringde i lördags och frågade om vi ville följa med på skid - VM i Liberec, och det var klart att vi ville :) Vi tog med oss Kristina också, en annan svensk som vi lärt känna här och här kommer lite bilder från resan:

Vi gick hemifrån tidigt på morgonen och så här såg Prag ut då: (Det här är ungefär 5 min från vår lägenhet och bron borta i dimman är Karlsbron.)



Lina på bron. Det stora huset i bakgrunden är Nationalteatern.



Vi tänkte ta bussen till Liberec, men tre bussar i rad var fulla så vi hyrde bil istället och gjorde det till en liten roadtrip.



Tjeckien var väldigt snöigt och fint:



När vi kom fram var det mycket folk där. Vi skulle se både backhoppning och längdskidåkning, men eftersom vi inte fick plats i bussarna missade vi backhoppningen, men vi såg längdskidåkningen som tur var. Silver till Sverige. :)



Och så här såg Lina, jag och Kristina ut.



Det fanns jättemycket glada norrmän där som kom i tåg med flaggor och trummor och allt möjligt.



Och jag hade väldigt roligt med dem:



Efter det letade vi lite efter Gunde Svan, men vi hittade honom inte så då åkte vi in till Liberec och gick runt lite i stan och sen åkte vi hem igen. Jag skulle aldrig komma på att åka till skid-VM själv, men det var roligt att se och vi hade en riktigt trevlig dag.


Veckouppdatering

Förra måndagen satte Erasmusveckan igång. Veckan innan har det bara varit jag och Lina och våra buddysar. Vi har haft tur och fått "överbuddysarna", de som är typ chefer för hela Erasmus på skolan. Dessutom kom vi en vecka innan alla andra så vi har lärt känna våra buddysar ganska bra nu.

På måndagen var det en pub ute vid studentområdet och det var då vi träffade alla andra utbytesstudenter för första gången. Det var helt galet och jättekul. Massor med folk och vart man än vände sig träffade man någon ny att prata med. Det är jättemånga från Frankrike och Spanien här, men från Sverige är vi bara fyra stycken.

På tisdagen var vi i skolan och fixade alla viktiga papper och så var vi på rundvandring i skolan. På onsdagen var vi på rundvanring i Prag. Vi började vid Pragborgen, där den här kyrkan fanns:



Och så här fin var utsikten därifrån:



På kvällen var vi på en pub och blev bjudna på middag:



Torsdagen var en heldag då vi åkte till Pilsen och var på rundvandring i deras bryggeri. Där fick vi smaka öl som var helt färskt och bryggt på gammalt sätt och det var nog det godaste öl jag någonsin har smakat :) Av någon anledning tog jag ingen bild på bryggeriet, men jag tog ett kort på tågstationen. Så här ser tågstationen i Pilsen ut:



På fredagen åkte vi till ett annat slott i Prag, i Vysehrad, och sen var vi på en pub igen. På kvällen var vi ute på en nattklubb med ett gäng utbytesstudenter från rundvandringen. På spårvagnen på väg till nattklubben träffade vi en amerikan som har bott i Prag i tio år och spelar i band här. Han bjöd oss på sin spelning på lördagen, så på lördagen gick vi dit tillsammans med en finsk kille vi träffade på puben i måndags och en finsk och en svensk som han kände. När vi träffade amerikanarn var han på väg till en maskerad med Rocky Horror Picture Show-tema så han var klädd i kvinnokläder och sminkad i ansiktet. Så när han vände sig mot mig på spårvagnen och sa "Hello" med ett brett leende så var jag först lite skeptisk, men han var trevlig och spelningen var bra. Efteråt så satt vi Erasmusstudenter på en pub och pratade och hade riktigt trevligt.

På söndagen tog vi det bara lugnt och igår var vi på IKEA och köpte lite småsaker vi behövde till lägenheten (inte så mycket, de lämnade typ allt vi skulle kunna behöva, t.o.m. hårtork och extra sängkläder och handdukar). Vi kände oss som hemma där på IKEA :) Alla namn var fortfarande på svenska och allt såg ut som IKEA i Stockholm. T.o.m. maten var på svenska, de sålde inte meatballs och lingonberry jam utan köttbullar och lingonsylt.

I dag har vi varit runt på skolan och försökt få tag på lärare och pussla ihop våra kurser. Det är lite krångligare här för det finns inga färdiga scheman för kurserna utlagda utan man måste maila runt till lärare eller gå och hälsa på dem. Det som är bra är att de är väldigt lätta att få tag på och man kan diskutera mer med lärarna här än på KTH. Nu ska vi snart vidare till ett jazzcafé och träffa några andra utbytesstudenter.

Imorgon börjar kurserna också, ska bli spännande!

dålig uppdatering

Vi har inget internet hemma än, så det blir lite dålig uppdatering. Just nu smiter vi in på caféer med trådlöst internet, köper en kaffe som vi smuttar på i evigheter för att ha en ursäkt att sitta kvar och vi har ofta massa viktiga saker vi måste kolla upp, som när olika kurser börjar, om CSN har skickat pengar än eller var olika fester är. Såna viktiga saker.

Jag har jättemycket att berätta :) Det känns som om vi har varit här i ett halvår redan, men hemma antar jag att ni knappt har hunnit märka att jag är borta. Jag ska försöka skriva mer här i bloggen (och lägga upp bilder), men det blir nog mer när vi äntligen får internet till lägenheten.

Vi är med lägenhet!

Jag är jätteglad. Vi var på lägenhetsvisning i lördags och blev i princip lovade lägenheten då, men jag har inte vågat berätta för någon (utom pappa) för då känns det som om något kommer gå fel... Men nu har vi skrivit kontrakt och flyttat in så nu känns det säkert att berätta.


Lägenheten är jättefin. Den ligger i en av de äldsta delarna av Prag, ganska nära Karlsbron, och nära in till stan. Området är ganska lugnt och känns tryggt samtidigt som vi har gångavstånd in till stan och omgivningarna är väldigt fina med bara gamla fina hus och precis bakom oss har vi en stor park med massa fruktträd. I porten bredvid har vi ett jättemysigt kafé som vi var på en av de första dagarna (innan vi hade en aning om att vi skulle bo där) med våra buddysar och killarna från KTH och som vi sa att vi skulle komma tillbaka till för att det var så mysigt. Lägenheten är fräsch och fin och precis utanför porten har vi ett spårvagnsstopp och spårvagnen går raka vägen till skolan.


Lägenheten är helt enkelt perfekt :) Och vi har gott om plats för gäster som kommer och hälsar på!

Bilder som lägenhetsförmedlaren skickade:




Här är gatan vi bor på:



lägenheter och flummiga grannar

Vårt hostel är ganska bullrigt. På hemsidan stod det att det skulle vara det, och nu har vi upptäckt att på ena sidan av hostelet, precis bredvid går ett tåg. På andra sidan, lika nära, har vi en stor väg med en spårvagnslinje och på bron, alldeles över vårt rum, går tunnelbanan. Så bullrigt är det minst sagt... Men vi har köpt öronproppar så det funkar bra ändå.

Nu är vi mitt uppe i att leta lägenheter också. Vi blir bättre och bättre på att hitta i Prag och ändrar oss hela tiden vart vi vill bo efter var vi har varit och vad vi har hört från andra. Just nu vill vi bo i Vinorhady, men det viktigaste är att det är en fin gammal byggnad som "känns" Prag.

Vi har en lite rolig granne här också. Vi surfar en del på internet för att leta lägenheter och då måste vi sitta precis utanför hans rum för att få täckning på trådlöst internet och han röker på jämt. Man känner lukten på långt håll. Sen kommer han ut lite då och då, ler och pratar spanska med oss, och sen försvinner han in på sitt rum igen och spelar flummig musik. Nyss hörde vi massa fågelkvitter och nu spelar han gitarr. Han har upprepat samma ackord de senaste tio minuterna.

Annars har vi hunnit vandra runt en del i Prag. Vi har varit inne i stan och på Karlsbron och i gamla staden. Vi har också mött upp två killar från KTH, Philip och Andreas, som också ska plugga här i Prag och vi följde med dem och kollade på deras lägenhet. Vi har också träffat en tjej från Uppsala alldeles snabbt och vi har hängt jättemycket med våra buddysar som är supertrevliga och hjälper oss med absolut allt vi kan tänkas behöva hjälp med. :)

Nu har vi landat i Prag!

Hej allihopa!

Imorse landade vi i Prag! Allt har gått bra, flygresan gick utan problem och dagen har varit bra. :)

Vi möttes på flygplatsen av våra buddysar från den tjeckiska högskolan. Vi trodde att de bara skulle visa oss till vårt hostel, men de hjälpte oss med allt möjligt (tunnelbanekort t.ex.). De var riktigt trevliga och efter att vi packat upp oss på vårt hostel åt vi lunch tillsammans och imorgon ska de ta oss på rundvandring i Prag och på skolan.

Vårt hostel är riktigt mysigt med trevlig personal och så. Enda grejen som är lite creepy är att det ligger precis under "suicide bridge"... Det är en bro som tydligen är känd för att många tar livet av sig genom att hoppa därifrån. Vi ska försöka låta bli. :P

Efter att ha sovit lite på hostelet efter lunchen (vi var ganska trötta efter att ha gått upp kl 4 på morgonen, och jag hade iaf inte kunnat sova så mycket den natten heller...) tog vi oss in till centrum (först tog vi oss ut till ändhållplatsen och utkanten av stan, men det var inte lika planerat...) och gick runt där och kollade in Prag. Prag är jättefint! Det ser ut som en sagostad.

Nu sitter vi på ett internetcafé bredvid vårt hostel, dricker tjeckisk öl och har det bra. :)

RSS 2.0